AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | All inclusive balík za 105€ (129€) s kódom ALL105

AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | All inclusive balík za 105€ (129€) s kódom ALL105

4. mája 2017

Dentálna hygiena je hĺbkovým čistením zubov. Prečo ju vyskúšať?

OBSAH ČLÁNKU

Hoci sa vám to možno nezdá, ale samostatný odbor “dentálna hygiena” vznikol už v roku 1913 v USA. Založil ho Alfred Fones.

 A možno sa vám to tiež nezdá, ale tento odbor je v zdravotníctve nesmierne dôležitý. Tak ako každý mesiac navštevujeme kaderníčku, aby naše vlasy boli zdravé a vyživené, alebo fitko, aby sme boli neustále v dobrej kondícií a viedli lepší životný štýl, takisto by sme mali vnímať návštevu u dentálneho hygienika.

Čo je cieľom dentálnej hygieny? 

Každý, kto dentálnu hygienu u odborníka aspoň raz v živote absolvoval, mi dá za pravdu, že pocit “po” je na nezaplatenie. Či už ide o prevenciu alebo liečenie závažnejších ochorení dutiny ústnej.

Dentálna hygiena si kladie za ciel nie len informovať a edukovať o poznatkoch týkajúcich sa dutiny ústnej, ale takisto dosiahnuť zmeny v životospráve jedinca. (pokiaľ nie sú správne) 🙂

Ústa a zuby sú vstupnou bránou do tela človeka a takisto trávacieho traktu. Teda ak ste si mysleli, že dentálny hygienik je schopný vám poradiť len to, akým smerom si čistiť zuby, koľko krát za deň a ako dlho, nie je to vôbec tak.

Kto je to dentálny hygienik a čo robí? 

Dentálny hygienik je pracovník v elementárnej časti stomatológie, ktorý poskytuje vzdelávacie a terapeutické služby. Rovnako sa venuje prevencii a prispieva k celkovému zdraviu človeka v súvislosti s dohľadom na zdravie dutiny ústnej. V súčastnej dobe je na Slovensku možné študovať odbor dentálna hygiena na vysokej škole v Prešove. Takisto túto činnosť môže vykonávať osoba s ukončeným odborným vzdelaním – diplomovaná dentálna hygienička.

  • Je to zdravotnícky pracovník a teda je pripravený jednak na rady ohľadom správneho čistenia zubov od malého dieťaťa až po dospelého jedinca.
  • Vychováva a inštruuje pacientov k správnej životospráve počas rôznych období života. Stanovuje individuálny plán hygieny a kontroluje dodržiavanie a správnosť tohto plánu.
  • Podiela sa na profylaxii ochorení dutiny ústnej  vrátane odhalenia častých patologických zmien.
  • Robí vstupné a kontrolné vyšetrenia v rozsahu určenom zubným lekárom, vrátane získania anamnézy, zhodnotenia stavu parodontu a mäkkých tkanív, orientačného zhodnotenia stavu chrupu a jeho kazivosti.
  • Stanovuje a vyhodnocuje parodontologické indexy.
  • Odstraňuje zubný povlak a kameň z medzizubných a supragingiválnych priestorov.
  • Upravuje povrch zubov pomocou leštiacich pást či iných profylaktických materiálov.
  • Venuje sa pečateniu fisúr a povrchovým úpravám výplní.

Dentálny hygienik by bez zubného lekára nemohol pracovať, avšak my si myslíme, že ani zubný lekár by nemal pracovať bez dentálneho hygienika. Veľa krát sa totiž stáva, že lekári nemajú na dentálnu hygienu až tak veľa času a preto ju potom nevykonajú tak dokonale, ako by ju vykonal špecializovaný pracovník, ktorý má na daný úkon vyhradený dostatok času.

Prečo dentálna hygiena v Dental Brothers?

U nás pracujú vzdelaní špecialisti s niekoľkoročnou praxou. Ku každému pacientovi pristupujeme  individuálne a úprimne nám záleží na to, aby vám vždy bola poskytnutá 100 % zdravotná starostlivosť.

Ak máte záujem o naše služby, rezervujte si svoj termín do Dental Brothers.

Zdieľať: