AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | All inclusive balík za 105€ (129€) s kódom ALL105

AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | All inclusive balík za 105€ (129€) s kódom ALL105

22. novembra 2016

Zubná pasta z kriedy? 7 prekvapení z histórie dentálnej hygieny

OBSAH ČLÁNKU

Všetci poznáme týchto pár rutinných pravidiel: zuby si čistite po každom jedle, používajte zubnú niť a absolvujte pravidelné kontroly u vášho dentálneho hygienika/zubára. Ide o pomerne bežný postup v starostlivosti o vaše zuby. (Aj keď, ruku na srdce, koľkí z vás používajú zubnú niť aspoň dvakrát denne?).

Tieto pravidlá pre ľudí neplatili vždy. História ústnej hygieny nám iba dokazuje, ako ďaleko sme v tomto smere pokročili a aká dôležitá je starostlivosť o náš chrup.

Mnohí z nás majú pocit, že dentálna hygiena je pomerne nový pojem, no nemohli by sme byť ďalej od pravdy… Už 5 000 rokov p. n. l. sa začalo hovoriť o zubných problémoch. A odvtedy sa v histórii dentálnej hygieny udialo mnoho zaujímavých vecí. Dental Brothers vám predstaví pár z nich.

Zubný strojček „v plienkach“

V rokoch 400 – 300 p. n. l. Hippokrates a Aristoteles začínajú uvažovať o spôsoboch, ako zuby narovnať a upraviť ich rôzne parametre. Ide o začiatky, ktoré viedli k zubnému strojčeku.

Patrónka zubného lekárstva

Svätá Apollonia bola členkou skupiny panenských mučeníc, ktoré v Alexandrii trpeli počas prenasledovania kresťanov. Podľa legendy bolo súčasťou mučenia aj násilné vytrhávanie zubov. Práve preto je považovaná za patrónku zubného lekárstva a tých, ktorí trpia bolesťou zubov alebo inými problémami ústnej dutiny.

Strieborný amalgám

V roku 1816 Auguste Taveau vyvinul jeho vlastný zubný amalgám. Vyrobený bol zo strieborných mincí a ortute. Auguste ho však dlhšie ako desať rokov nepoužíval. Práve tento zubný amalgám bol spoločnosťou FDA vyhlásený za oficiálnu zdravotnícku pomôcku.

Prvá zubárka až v 19. storočí

Prvou zubárkou v histórii sa stala Lucy B. Hobbs z New Yorku. Maturovala v Cincinnati v roku 1864 a svoju kanceláriu úspešne presunula do Iowy.

Požiar viedenskej opery a prvá identifikácia pomocou zubov

Vraveli sme si už, že každý chrup je jedinečný. Prvýkrát sa to využilo v roku 1878 pri požiari viedenskej opery. Až 126 obetí hromadnej katastrofy bolo identifikovaných pomocou zubných pozostatkov. Táto udalosť odštartovala písanie prvej učebnice forenzného zubného lekárstva a od tej doby sa táto metóda používa na identifikáciu obetí mnohých ďalších významných udalostí – letecké havárie, požiare či teroristické útoky.

Zubná pasta z kriedy

Zubná pasta nemala vždy mätovú a škoricovú príchuť. Vývoj zubnej pasty sa začal v roku 1800 a jej verzia v roku 1850 obsahovala mydlo a kriedu. Radosť čistiť zuby! 🙂

Zo zubárskych stoličiek zubárske kreslá

V roku 1958 bola v Iowe predaná prvá zubárska stolička za 800 dolárov, a to Johnom Naughtonom. Počas troch rokov sa tieto stoličky vyvinuli v zubárske kreslá a jeho tržby dosiahli  neuveriteľných 1 000 000 dolárov. Naughton predal svoj podnik v roku 1969 za viac ako 8 000 000 dolárov.

História nám teda dostatočne dokázala, aké dôležité je starať sa o naše zuby poctivo a s perfekcionizmom.

Pre viac rád ohľadom správnej starostlivosti o váš chrup sa objednajte tu alebo nás navštívte aj bez rezervácie. Nájdete nás v Central Bratislava na -1. poschodí, hneď vedľa predajne Orange. Tešíme sa na vás!

Zdieľať: