AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | All inclusive balík za 105€ (129€) s kódom ALL105

AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | All inclusive balík za 105€ (129€) s kódom ALL105

23. marca 2017

Dôkladné odstránenie zubného kameňa a povlaku predíde mnohým problémom

OBSAH ČLÁNKU

Už od malička nás rodičia nútili ísť si večer umyť zuby a aj keď sa nám vtedy nechcelo , teraz im za to môžeme byť vďační. Mnohí rodičia totiž určite poznajú to, keď dieťa namiesto umývania si zubov zrazu umýva kachličky v kúpeľni a to veľmi poctivo. 🙂

Po prečítaní tohto článku budete vedieť svojej ratolesti alebo aj sebe vysvetliť, z čoho to ten zubný kameň vlastne vzniká a prečo. Takisto ako sa tomu dá predchádzať.

Tvorba zubného povlaku

Zubný povlak je vysokoorganický, biely až žltý priľnavý povlak, ktorý sa nedá odstrániť vypláchnutím. Vieme ho očistiť len mechanicky (kefkou alebo u dentálnej hygieničky). Zubný povlak je prirodzenou súčasťou ekosystému dutiny ústnej. Vzniká z baktérií, vírusov a plesní, ktoré sa nachádzajú v zbytkoch potravy, ktorá nám ostáva na zuboch. Ak tento plak neodstránime, vďaka uhlohydrátom – cukrom, sa z neho stáva “vyzretý plak”. V tomto, už viditeľnom povlaku sa zvyšuje množstvo, súdržnosť a druhy baktérií.

Samozrejme čo by to bolo za potvoru, keby sme ho mohli ľahko vyčistiť. Zubný povlak sa najčastejšie tvorí a usadzuje na miestach, ktoré sa kefkou čistia najhoršie, ako napríklad ryhy na žuvacích plôškach, medzizubné priestory, nerovnosti na zuboch a pod okrajom ďasna.

Zaujímavosť dentálnych bratov: Jeden gram zubného povlaku obsahuje 20 miliard mikróbov a v dutine ústnej môže byť  až 700 druhov baktérií.

Ako tomu predchádzať?

Ach áno, život bez zubného povlaku by bol oveľa krajší. Prejsť si jazykom po zuboch a mať ich hladké a stále lesklé. Zaberie to trošku viac času a energie, ale dá sa to. Cukry sú všeobecne “peklo” nie len pre zuby ale aj pre celkové zdravie človeka. Preto prvým krokom k tomu, aby sa vám zubný povlak netvoril je obmedzenie konzumácie cukrov v akejkoľvek podobe. Ďalším dôležitým faktorom je čistiť, čistiť a čistiť. Všetky plôšky, z každej strany. Ako to robiť správne vás naučí buď naša dentálna hygienička, alebo si môžete pozrieť naše video „Rýchlokurz čistenia zubov s Dental Brothers“ tu:

https://www.youtube.com/watch?v=YZZQGLdMgqE&t=10s

Čo keď sa mi zubný povlak nepodarí odstrániť? 

Pokiaľ zubný povlak zo zubov a ďasien neodstránime , celkové množstvo mikróbov rýchlo rastie. Prevahu začnú mať silnejšie baktérie, ktoré vylučujú toxické produkty látkovej výmeny a prenikajú tak do tela. Následne sú organizmom rozpoznané ako “cudzie teleso” . Teda hovoríme o tom, že sa nám vytvoril zubný kameň. Je tvrdý a nevýhoda je tá, že ho už tak jednoducho neodstránime. Zubný kameň odstraňujeme pomocou špeciálnych nástrojov ako je ultrazvuk, škrabky a kyrety v ambulancii dentálnej hygieny.

Tu konči všetká sranda …

No a ak vaše zuby a ďasná necháte trápiť sa ďalej , začinajú vám krvácať. Vtedy hovoríme o zápale ďasien. Kde sa jedovaté látky dostávajú nižšie do väzivového tkaniva (pod ďasno) a ďasno začína puchnúť. Najčastiejšie trpia zápalom ďasien tehotné ženy, ľudia s ochorením diabetes (cukrovka) a takisto nástup puberty zvyšuje riziko zápalu ďasien kvôli hormonálnym zmenám.

Zaujímavosť dentálnych bratov: Zápal ďasien nazývame odborne gingivitída.

Povedali vám, že trpíte parodontitídou? 

Parodontitída je vlastne vyššie štádium gingivitídy. Jedovaté látky sa dostávajú opäť hlbšie a začína sa prejavovať kývavosť jednotlivých zubov. Najčastejšie ide o predné zuby (jednotky a dvojky)  v dolnej čelusti a to z dôvodu, že tu sa nachádzajú vývody slinných žliaz. Parodontitída má viac štádií. Jediným správnym a účinným riešením je však vždy len efektívna staroslivosť o zuby a ďasná  a pravidelná návšteva dentálnej hygieny. No a opäť  ČISTIŤ, ČISTIŤ a ČISTIŤ.

Zaujímavosť dentálnych bratov: Parodontóza či paradentóza neexistuje 🙂 Je to len ľudový výraz pre parodontitídu.

Zdieľať: