AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | Dentálna hygiena + bielenie za 115€ (129€) s kódom ALL115 | Bielenie zubov Premium za 59€ (69€) s kódom BZ59

AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | Dentálna hygiena + bielenie za 115€ (129€) s kódom ALL115 | Bielenie zubov Premium za 59€ (69€) s kódom BZ59 .

28. júna 2024

Praktické tipy, ako sa starať o zuby doma

OBSAH ČLÁNKU

Usádza sa vám na zuboch zubný povlak a často sa vám tvorí zubný kameň? Problém môže byť v nesprávnej starostlivosti o ústnu dutinu. Prečítajte si praktické tipy, ako by ste sa mali starať o svoje zuby doma. Nie, raz denne čistiť zuby nestačí!

Dodržiavajte správne návyky pri starostlivosti o ústnu dutinu

Správne návyky pri ústnej hygiene pomáhajú predchádzať mnohým problémom, ako je napríklad vznik zubného kazu, zápalu ďasien či nepríjemného dychu. Pokiaľ túžite po krásnom a bezbolestnom úsmeve, potom dodržiavajte tieto návyky pri starostlivosti o svoju ústnu dutinu.

Používajte zubnú kefku vhodnú pre váš stav zubov

Aj pri výbere zubnej kefky je potrebné zamerať sa na mnoho faktorov, ako je napríklad tvar a veľkosť kefky, tvrdosť štetiniek či funkčnosť. Manuálna kefka je dostupná a ľahko použiteľná, ale vyžaduje správnu techniku. Elektrické kefky často poskytujú efektívnejšie čistenie, najmä pre ľudí s obmedzenou motorikou alebo pre deti. Veľmi dôležitým faktorom je aj tvrdosť štetiniek. Vo všeobecnosti sa odporúčajú mäkké alebo stredne tvrdé štetinky, pretože tie tvrdé môžu poškodiť sklovinu a dráždiť ďasná. Mäkké štetinky sú šetrné k ďasnám a účinne odstraňujú povlak. Zároveň sa odporúča používať zubné kefky s malou alebo strednou hlavicou, ktorá sa ľahko dostane aj do ťažko dostupných miest v ústnej dutine. Ergonomická rukoväť môže zlepšiť uchopenie a kontrolu pri čistení.

Vyberte si správnu zubnú pastu, ktorá vyčistí a ochráni vaše zuby

V súčasnosti nájdete na trhu rôzne druhy zubných pást. Zubné pasty by ste si mali vyberať na základe stavu vašej ústnej dutiny. Vybrať si môžete napríklad bieliace pasty, pasty s obsahom fluoridu či napríklad pasty na citlivé zuby. Zubné pasty s fluoridom sú základom pre prevenciu zubného kazu. Fluorid posilňuje sklovinu a pomáha bojovať proti kyselinám, ktoré spôsobujú zubný kaz. Ak máte citlivé zuby, vyberte si pastu určenú pre citlivé zuby. Tieto pasty obsahujú zložky, ktoré pomáhajú zmierniť citlivosť tým, že blokujú nervové kanáliky. Bieliace pasty môžu byť účinné pri odstraňovaní povrchových škvŕn, ale mali by ste ich používať s mierou, aby ste predišli poškodeniu skloviny. Pre dlhodobé výsledky je vhodné sa poradiť so zubárom alebo dentálnym hygienikom.

Správna technika čistenia zubov

Pokiaľ chcete zamedziť vzniku zubného kazu a iným problémom v ústnej dutine, je potrebné venovať čisteniu zubov adekvátny čas. Na stav a čistotu zubov vplýva aj technika čistenia. Odporúča sa čistiť zuby aspoň dvakrát denne, a to ráno a večer. Ranné čistenie odstraňuje baktérie a zvyšky potravy, ktoré sa nahromadili počas noci, zatiaľ čo večerné čistenie pomáha odstrániť zvyšky potravy a povlak z celého dňa. Správna technika čistenia zahŕňa jemné krúživé pohyby. Venovať by ste sa mali všetkým častiam ústnej dutiny, a teda predným, zadným a žuvacím plochám zubov. Nezabudnite ani na čistenie jazyka, na ktorom sa hromadí veľké množstvo baktérií.

Ďalšie pomôcky pre ústnu hygienu

Okrem zubnej kefky a pasty by ste na čistenie ústnej dutiny mali používať ďalšie pomôcky, a to medzizubné kefky a nite, ktoré slúžia na čistenie medzizubných priestorov, kam sa bežná kefka nedostane. Pomáhajú odstraňovať povlak a zvyšky jedla, čím predchádzajú zubnému kazu a zápalu ďasien. Na čistenie medzizubných priestorov slúži aj dentálna sprcha. Doplniť každodennú ústnu hygienu môžete o ústnu vodu, ktorá obsahuje antiseptické zložky a pomáhajú znižovať množstvo baktérií. Taktiež osviežujú dych. Chýbať by vám nemala ani škrabka na jazyk, ktorá je užitočným nástrojom na odstránenie povlaku a baktérií z povrchu jazyka, čím prispieva k lepšiemu dychu a celkovej hygiene ústnej dutiny.

Pravidelné kontroly u zubára a dentálneho hygienika

Napriek dôkladnej domácej starostlivosti o zuby je nevyhnutné pravidelne navštevovať zubára a dentálneho hygienika. Profesionálne čistenie a prehliadky môžu odhaliť problémy v rannom štádiu a predísť vážnejším komplikáciám. Podstúpte pravidelnú dentálnu hygienu v Dental Brothers, kde sa postaráme o čistotu vašej ústnej dutiny. Navyše vás naučíme, ako správne si zuby čistiť. U nás dostanete aj praktický manuál, v ktorom nájdete, aké medzizubné kefky by ste mali používať, aby boli vaše zuby zdravé a čisté. Objednajte sa na dentálnu hygienu do Dental Brothers.

Zdieľať: