AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | All inclusive balík za 105€ (129€) s kódom ALL105

AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | All inclusive balík za 105€ (129€) s kódom ALL105

27. júla 2017

Klasické čistenie zubov nestačí. Dbajte aj o čistotu medzizubných priestorov

OBSAH ČLÁNKU

Zdravie vašich zubov sa odvíja aj od toho, koľko starostlivosti im venujete pri rannej a večernej hygiene. Nestačí si vyčistiť iba plôšky zubov, ale pozornosť by ste mali venovať aj čistote medzizubných priestorov. Dentálna niť a medzizubná kefka sú našimi najčastejšími pomocníkmi. No viete, ako s nimi správne narábať?

Medzizubná kefka vs. niť: Ktorá z nich je lepšia?

Poďme na to ale pekne po poriadku. Mnohí z nás používajú na dočistenie zubov buď jednu, alebo druhú možnosť. Niektorí tieto možnosti kombinujú a nakoniec si ústa prepláchnu ešte ústnou vodou. Je to všetko potrebné? A ktorá z možností je vôbec najlepšia?

Dentálni hygienici sa zhodujú na tom, že môžete používať aj medzizubnú kefku, aj niť. No v prípade zubnej nite by ste mali byť opatrní. Ak skutočne nepoužívate správnu techniku, ľahko si vláknom porežete ďasno, čím vytvoríte ideálne podmienky pre vznik kazu. Ďalšou chybou pri používaní dentálnej nite je zatlačenie zvyškov jedla naspäť medzi zuby. Takisto by ste nemali s niťou až príliš prudko manipulovať. Inak by ste si mohli poškodiť ďasná. Na správne používanie nite treba trošku viac praxe.

Návod, ako si dentálnou niťou čistiť medzizubné priestory, nájdete v tomto opise.

Veľa rozmerov medzizubných kefiek

Používanie medzizubnej kefky je pritom omnoho jednoduchšie. Stačí kefku vsunúť medzi dva zuby, pokrúžiť a vytiahnuť. Dávajte si pozor, aby vám na kefke nezostávali po vyčistení jedného zuba zbytky jedla. Po každom použití ju umyte.

Na trhu existuje mnoho medzizubných kefiek od rôznych značiek. Nie je však vôbec jedno, aké z nich si vyberiete. V prvom rade zistite, ktorá kefka vám najviac pasuje svojimi rozmermi. Ak si vyberiete príliš hrubé štetinky, nebudete kefku môcť používať, pretože sa vám do priestorov medzi zubmi nezmestí. Naopak, zase s príliš úzkou kefkou nedosiahnete želaný efekt.

Správny postup, ako si čistiť zuby medzizubnou kefkou, nájdete v tomto videu.

Pri čistení zubov sa poraďte s dentálnym hygienikom

Keďže každý sme iný, je možné, že vám bude najviac vyhovovať iné riešenie. Práve preto sa pri výbere zubnej nite či medzizubnej kefky neváhajte poradiť s odborníkom. Okrem dentálnej hygieny a bielenia zubov vám radi a ochotne poradíme. 🙂

Zdieľať: