AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | All inclusive balík za 105€ (129€) s kódom ALL105

AKTUÁLNE ZĽAVY 💣 Dentálna hygiena Premium za 79€ (89€) s kódom DH79 | All inclusive balík za 105€ (129€) s kódom ALL105

8. augusta 2017

Elektrická zubná kefka: Výhody a nevýhody

OBSAH ČLÁNKU

Aj vy patríte k maniakom, ktorí neustále sledujú módne trendy, novinky zo sveta krásy a zdravia? Ak áno, iste ste postrehli aj technologický „boom“ v oblasti ústnej hygieny. Ten priniesol éru elektrických zubných kefiek. Ak ste ich už síce na trhu zubných pomôcok postrehli, ale zatiaľ nevyskúšali práve kvôli nedostatku informácií o nich, ponúkame vám pár faktov, ktoré by ste mali určite vedieť. Napríklad aj to, prečo je elektrická zubná kefka taká obľúbená a aké ponúka výhody či nevýhody.

Pomôcky na ústnu hygienu

Áno, v súčasnosti máme možnosť vybrať si z mnohých dentálnych pomôcok, ktoré nám zaručia krásny úsmev, dôležité ale je, neurobiť pri ich výbere chybu. Klasické dentálne pomôcky ako zubná kefka, medzizubná kefka, či zubná niť sú už „retro“ klasikou. Je čas na zmenu. Pri výbere novej zubnej kefky sa zamerajte na modernizáciu aj v tomto smere a vyskúšajte novinky predstavujúce elektrické zubné kefky. Váhate? Ponúkame Vám šikovnú pomôcku plusov a mínusov, ktorá vám pomôže pri rozhodovaní.

Elektrická zubná kefka

Elektrické zubné kefky delíme podľa technológie čistenia na rotačné a sonické. Rotačná zubná kefka pri čistení vykonáva rotačné pohyby, sonická zubná kefka, ktorá sa nazýva aj vibračná pracuje na základe vibrácii. Tie rozkmitajú konce vlákien na kefke a zároveň aj tekutinu v ústach, ktorou sú naše sliny a voda. Práve tento pohyb robí z našich zubov perličky, prenáša sa totiž aj na častice zubného povlaku, čim dochádza k ich oddeleniu od povrchu zuba.

Rotačná, či sonická elektrická zubná kefka?

Rotačná zubná kefka sa môže pochváliť výkonom 7600 až 48 000 pohybov za minútu, v súčasnosti ju už ale tronfla sonická zubná kefka, ktorá dosahuje 16 000 až 42 000 kmitov. Ak stále neviete, ktorá z nich je pre vás vhodnejšou voľbou možno vám rozhodnutie uľahčí aj fakt o výdrži jej batérie. Výdrž batérie pri rotačnej kefke je 5 až 10 dní, pri sonickej je to jeden až tri týždne. Aj tu platí pravidlo: Všetko má svoje výhody aj nevýhody, našou úlohou je čo najpodrobnejšie ich pomenovať, aby sme Vám uľahčili rozhodovanie.

Výhody elektrickej zubnej kefky

  1. Ak patríte medzi tých, ktorí si radi užívajú pohodlie a komfort, elektrická zubná kefka sa stane Vašim miláčikom. Poskytne Vám jednoduché ale aj precízne čistenie zubov.
  2. Časovač je základnou funkciou každej elektrickej kefky, je zároveň šikovnou pomôckou, ktorá vám zaručí správnu dĺžku čistenia zubov. Zároveň skracuje celý čas čistenia, takže ak ste neustále uponáhľaní a máte pocit, že skutočne nič nestíhate, tento fakt sa pre Vás automaticky stáva výhodou.
  3. Ďalšou z výhod elektrickej zubnej kefky je určite možnosť vybrať si pri čistení z viacero funkcií, ktoré môžete individuálne kombinovať podľa potreby. Okrem čistiacich režimov na každodenné použitie, máte možnosť využiť aj špeciálne režimy, ktoré sú určené napríklad na šetrné ošetrenie v prípade krvácania ďasien, či odstránenie zubného povlaku v prípade citlivosti zubov.
  4. Hravosť. Táto výhoda je číslom jeden hlavne pre tých najmenších. Deti si často odmietajú umývať zuby a mnohokrát majú tento úkon spojený s nepríjemnými spomienkami a plačom. Práve elektrická zubná kefka je ich očami vnímaná ako hračka, ktorú nechcú pustiť z rúk a čistenie zubov sa pre nich stáva zábavou. V tomto prípade môžeme teda pokojne povedať, že ide o spojenie príjemného s užitočným.

Nevýhody elektrickej zubnej kefky

Aj elektrické zubné kefky majú nevýhody. V nasledujúcej časti sa zameriame práve na tie, ktoré by ste mali poznať pred samotnou kúpou.

  1. Paradoxom je fakt, že najväčšia výhoda elektrickej zubnej kefky sa stáva zároveň aj najväčšou nevýhodou. Ako je to možné? Vysoká frekvencia rotačných pohybov síce zaručuje dokonalé čistenie, avšak je jasné, že tento pohyb pri dlhodobom používaní nenechá naše zuby bez následkov. Preto sa odporúča, používať elektrickú zubnú kefku v kombinácii s tou klasickou.
  2. Pozor na klinový defekt! Práve ten súvisí s bodom č. 1. Pri dlhodobom, každodennom používaní práve rotačnej kefky dochádza k mechanickému poškodeniu zuba. Ako sa to môže stať? Rotačné pohyby po čase zaútočia na najslabšie miesto zubu, čím vytvoria na jeho povrchu drážku – takzvaný klinový defekt.

Pri otázke, či používať, alebo nepoužívať zubnú kefku, hovoríme áno! Pozor ale na to, že aj v tomto prípade musíte vedieť, ako ju správne používať, aby ste zamedzili tomu, že sa stane vašim nepriateľom práve kvôli nedostatku informácií. Odporúčame preto poradiť sa so zubným hygienikom, ktorý vám poskytne dostatok informácií a elektrická zubná kefka sa stane vašim kamarátom.

Zdieľať: